Aki rendezvényeket szervez, annak nagyon sok mindent tekintetbe kell vennie. Az egyik alap dolog, amire ilyenkor mindenki gondol, azok az ételek. A megrendelők is ezzel a témával szoktak a legtöbbet foglalkozni, mert senki nem szeretné, ha a vendégek éhesen vagy elégedetlenül távoznának. Aki volt már esküvőn, vagy segített esetleg egynek a szervezésében, az tudja, hogy az ételeken tud menni a legtöbb vita. Az idősebbek persze a klasszikus menüt szeretnék látni, rántott hússal, krumplival, töltött káposztával, krémessel meg a többi hungarikumnak tartott étellel. A fiatalok már más véleményen vannak, ők jobban szeretik a modernebb, olykor kimondottan egészséges ételeket, mint például a lazacot bulgurral és spárgával, a húsleves helyett a krémleveseket, a több emeletes torták helyett pedig most már egyre menőbbek a muffinok, amiket szintén fel lehet tornyozni. Tovább komplikálja a helyzetet, ha valaki speciális diétát tart, például vegán vagy csak gluténmentes ételeket eszik.

Se persze nem csak az étel fontos, valaki éppen ennyi energiát szán a virágokra is meg általában a terem díszítésére. Elvégre a jó benyomás azzal kezdődik, hogy az ember bemegy a terembe, körülnéz, és tetszik neki az, amit lát.

Ha viszont a rendezvény nem csak arról szól, hogy egy csapat ember összejön, és együtt beszélgetnek meg iszogatnak, hanem még valamilyen programmal is készülnek, azt is le kell tudni vezényelni. Például ha egy cég szervez konferenciát, akkor nagyon észeben kell tartani, hogy annak mi a menetrendje, mert különben összecsúsznak az előadások, káosz lesz az egészből, és így senki nem kelti profi benyomását. De persze a cég elsősorban a rendezvényszervezőt fogja okolni.

Ha pedig zenés program is van, például fellép egy együttes is, rájuk is a szervezőnek kell figyelni, irányítani kell őket, és gondoskodni róluk, biztosítani, hogy mindenük meglegyen.

De még van egy nagyon fontos összetevő, amire sokan nem gondolnak vagy nem figyelnek oda, amikor kiválasztják a helyszín. Eleve bizonyos helyek alkalmatlanok bizonyos rendezvényekre. Egyik fontos összetevő, hogy a hely éppen megfelelő méretű legyen, mert az se néz ki jól, ha egy óriási teremben csak egy tucat ember lézeng, de az sem, ha tömve van. Legyen jó a terem szellőzése, főleg, ha nagyobb csoportot akarunk odavinni. Az is szempont, hogy ha ételeket is szolgálunk fel, legyen egy konyha részleg, lehetőleg ne túl messze. A szellőzés mellett nyáron hasznos a légkondi is. És ami még szintén nagyon fontos, főleg a hidegebb évszakokban, az a fűtés.

Alap dolognak tűnik, pedig én is voltam jéghideg helyeken, ahol nem volt jó a szigetelés, az ablakoknál és az ajtónál jött be a hideg, és hiába volt ott pár radiátor, azok nem igazán tudták felmelegíteni az egész termet. Főleg, ha egy nagyobb teremről van szó, azt nagyon nehéz egyenletesen felmelegíteni, mert egyrészt radiátort sem lehet akárhova felszerelni, ahol például van egy színpad, akkor oda eleve nem lehet fűtőtestet rakni. Vagyis ha fel is tekerik a fűtést magasra, akkor is csak a radiátorok környékén, egyes sarkokban lesz jó meleg, de akik távolabb állnak, azok ugyanúgy megfagynak.

Ezért a hagyományos fűtési rendszereknél ezeknek a helyeknek valami hatékonyabbal kell előállniuk. Mert nemcsak egy csomó pénzt elpazarolnak azzal, hogy hiába fűtenek, amennyire tudnak, így is hideg marad a terem, de ügyfeleket is veszítenek akkor, ha nem jó náluk lenni, mert a vendégek fáznak. Senki nem akar ott rendezvényt tartani, ahol télikabátban kell bent is lenni. Ezért szoktam az ilyen helyeknek javasolni az elektromos padlófűtést

Miért is jobb a padlófűtés

Ugyan nem pont a munkámhoz kapcsolódik, de fontosnak tartom a természet védelmét. Például egy korábbi posztomban is írtam a napelemekről. Az elektromos padlófűtés is részben azért kezdett el érdekelni, mert környezetkímélőbbnek mondják.

Hogyan működik az elektromos padlófűtés? A padlófűtési rendszerekben a hő a fűtőkábeleken keresztül áramlik szét a padló területén. Egy vékony réteg töltőanyagot a padlófűtő kábelek fölé terítik le, hogy egyenletes felületet kapjanak, majd a padlót erre helyezik rá. A szigetelő réteg mindig a fűtőkábel alatt helyezkedik el, hogy igazán energiatakarékos legyen a rendszer. A hőmérsékletet rendszerint szobánként lehet szabályozni, egy termosztáttal, ami a falon helyezkedik el.

Az elektromos padlófűtés egy önmagában is teljesen kielégítő fűtési rendszer. A padlófűtéssel telepített helyiségekben nincs szükség kiegészítő hőforrásra. Az elektromos padlófűtés különösen alkalmas akkor, ha éppen felújítani vagy bővíteni akarunk. Ez egy egyszerű, gyors, olcsó megoldás összehasonlítva számos más fűtési rendszerrel, amiknek a beszerelése sokkal többe is kerülhet. Ha megnézzük például a központi fűtést, annak a kiépítése plusz a fűtőtestek beszerzése bizony nem olcsó. A padlófűtéshez nem kell szétverni a fél házat, ha amúgy is mondjuk padlót akarunk cserélni, akkor a szakemberek csak felszedik a régi padlót, leterítik a fűtési rendszert, és ráfektetik az új burkolatot. Ráadásul a fűtőszőnyegekre szinte bármilyen burkolatot rá lehet tenni, például csempét, laminált padlót, szőnyeget stb.

Az elektromos vagy vízbázisú padlófűtés között is lehet választani, mindkettő van a piacon. Általában inkább olyan padlófűtési rendszert ajánlanak, ami elektromos, de vannak más padlófűtési rendszerek is, amelyek forró vizet használnak. Az, hogy hová melyik érdemesebb lerakni, az természetesen az otthoni viszonyoktól és a rendszer követelményeitől függ.

Az elektromos padlófűtés tökéletes választás, ha rugalmas fűtési rendszert szeretnél. Más fűtési rendszereket nyáron gyakran leállítanak. Ez azt jelenti például, hogy a fürdőszobákban és más helyiségekben található padlók gyakran hidegek lehetnek a nyári hónapokban. Elektromos padlófűtéssel kiválaszthatod, hogy melyik padlóburkolat legyen meleg és akár egész évben is használhatod. Van olyan is, hogy valakinek már be van vezetve egy fűtési rendszer az otthonába, és azt nem akarja teljesen lecserélni. Viszont nagyon utálja, hogy a fürdőben meg a konyhában hideg a kő. Ilyenkor a meglévő fűtés mellé ezekbe a helyiségekbe telepíti a padlófűtést, így ott is mindig meleg lesz a csempe is. Ha két féle fűtési rendszered van, akkor a hagyományos rendszert használhatod csak télen, és aztán egyszerűen átválthatsz elektromos padlófűtésre a nyári hónapokban.

A modern padlófűtési rendszerek magas minőségű szigeteléssel rendelkeznek, így nagyon tartósak. A fűtőkábel meghibásodásának nagyon kicsi a valószínűsége, és ezeket egyáltalán nem kell mindig ellenőriztetni, mint a cirkó fűtést mondjuk, aminél egy kisebb működési hiba is nagyon veszélyes lehet, akár halállal is végződhet. A padlófűtést maximum úgy lehet megrongálni, ha valaki mondjuk szöget ver a padlóba, de ez nem valószínű. Ha pedig mégis meghibásodna valami, nagyon könnyű a hiba követése. Mivel közvetlenül a padló alatt van, elég lehet csak az egyes csempéket felemelni, és így javítása céljából rögtön hozzá lehet férni a rendszerhez.

És az egyetlen dolog, ami megtörténhet egy olyan rendszerrel, ami valamilyen okból meghibásodott, az az, hogy leáll a meleg. A vízszivárgásnak és az ingatlan egyéb károsodásának nincs veszélye. És ha megnézel egy megbízható céget, például ezen az oldalon, ahol van elektromos fűtés kalkulátor is, akkor látod, hogy a cég 15 év garanciát vállal az általuk beépített rendszerre. Vagyis elég biztonságosnak mondható.

Arról még nem is beszéltünk, hogy a padlófűtés nagyon dekoratív is, hisz láthatatlan, semmi nem tűnik fel belőle. Nem kell ronda fűtőtesteket felszerelni egy szép terembe, ami főleg akkor hat csúnyán, ha mondjuk egy régies vagy történelmi helyszín egyik terméről van szó, ami tele van antik műtárgyakkal. Azok közül kilóg egy modern radiátor. A másik előny, hogy mivel a radiátorok nem veszik el a helyet, sokkal több tér marad, amit fel lehet tölteni bútorokkal. A növényeknél sem kell azon aggódni, hogy nem tehetjük őket a radiátor elé mert tönkre teszi őket.

Az elektromos padlófűtés beruházási költségei viszonylag alacsonyak a meleg víz alapú rendszerhez képest. Sokféle víz alapú rendszer létezik, és a működési költségek nagyban különböznek egymástól. Néhány rendszer alacsony működési költségekkel rendelkezik, de időt vesz igénybe, amíg a beruházási költségek megtérülnek. Ez különösen az olyan kis területekre vonatkozik, mint a fürdőszobák és az előszobák.

Az, hogy pontosan mennyibe kerül az elektromos padlófűtés telepítése, nyilvánvalóan attól függ, hogy mekkora a helyiség, milyen kivitelre van szükség, és milyen egyéb követelmények kellenek a telepítéshez. De az elektromos padlófűtés hatékony fűtési rendszer. A hatékonysága mellett viszont alacsony a szén-dioxid kibocsátása. Elektromos padlófűtés gyors is, mert a helyiség levegőjét hamar felmelegíti.

Ha egy olyan helyre megyek rendezvényt szervezni, ahol nem hatékony a fűtés, akkor én mindig az elektromos padlófűtést szoktam javasolni. Megbízható, hatékony, és nem károsítja nagyon a környezetet. Más országokban hallottam, hogy még a templomoknál is ezt a rendszert használják, ami mutatja, hogy akár nagy termeket is hatékonyan lehet fűteni így. Ha pedig a vendégek jól érzik magukat a helyszínen, akkor a rendezvény is sikeres lesz.