Kezdő rendezvény szervezőként rengeteg plusz energiát kell a munkába fektetni. Az ügyfelek változatos körének kialakításától a partnerek felkutatásáig ilyenkor nagyon sok és különböző nehézségű feladata adódik az embernek. Előző munkahelyemről néhány ügyfelet sikerült átcsábítanom az új céghez, de ez nem mindig túl szerencsés megoldás.

Sikerült kifognom egy olyan új megrendelőt, aki már az előző helyen megismerhettem, és tudtam, hogy milyen negatív és pozitív együtt járói vannak a vele történő közös munkáknak. Amire korábban azt hitem, hogy egy igen erős pozitív oldala az ügyfélnek, az új közös munka során kiderült, hogy ez sokkal inkább hátráltatja a közös munkát, mint sem előre vinné.

Az ügyfél ugyanis megrögzött környezetvédő, ami kezdetben nagyon szimpatikussá tette számomra. Kaptunk tőlük egy komplett céges születésnapi partyra vonatkozó rendezvény megrendelést, és a főnököm egyből nekem adta a projektet, bízva abban, hogy a korábbi ismeretségünk és a tapasztalatom jó munkát fog eredményezni. A buli végül valóban meghozta a gyümölcsét, ám a szervezés során olyan mértékű atrocitásoknak voltam kitéve, amit még az ellenségemnek sem kívánnék.

Az első kikötés az volt, hogy a buli csak zöld rendezvény helyszínen kerülhet megrendezésre. ennek szerves része az, hogy az épület csak megújuló energiaforrásokat alkalmazhat. Magyarország annyira gyerekcipőben jár még ebben a kategóriában, hogy az időm nagy része azzal ment el, hogy a megszabott kritériumok egyáltalán megközelítőleg teljesüljenek a lehetséges helyszíneken.

Álmodtam egy merészet, és mivel a rendezvény pont tavaszi időszakra esett, ezért felvetettem a partnernek, hogy szabadtéri ünnepséget szervezzünk, különböző kitelepülési lehetőségekkel. Gondoltam, hogy ha jó az idő, akkor minden ember szívesebben tartózkodik a friss levegőn. Sajnos az elméletem nem igazolódott be, ugyanis a természetbarát ügyfél kijelentette, hogy szabadtéren nem kialakítható az az exkluzív környezet, amit ő megálmodott.

Így hát kénytelen voltam belevetni magam újra a környezetbarát helyszínek felkutatásába. Mint kiderült, az ügyfél először is a napenergia fontosságát volt hivatott reklámozni, ezért felvetem a kapcsolatot egy céggel, akik abban tudtak segíteni, hogy milyen közintézményeknek, vagy rendezvényhelyszínek alakítottak ki az utóbbi időben napenergiás áramellátást.

Kaptam tőlük egy igen csinos kis listát, aminek azonnal sikerült a kibővítet változatát összeállítani, így a többi kritériumnak megfeleltetve végül ajánlhattam öt lehetséges helyszínt is. Mondanom sem kell, hogy még ezek közt is talált kivetnivalót a megrendelő, és folyamatosan bővítette az igényeket, melyekről korábban szó sem esett. Újabb hosszú hetek fáradtságos munkájába telt, mire kiválasztottuk a legmegfelelőbb csarnokot, így a tényleges szervezés végül kezdetét vehette.

Ezek után azt hitem, hogy már gördülékenyen fog menni a munka, de a neheze még hátra volt. A kiválasztott helyszín ugyanis csak megszabott catering cégekkel működött együt, melyek pedig nem voltak alkalmasak a megrendelő elvárásainak, így komoly tárgyalásokba fogtunk azzal az egyetlen céggel, mely hajlandónak bizonyult kompromisszumokra, és kialakítottak csak nekünk egy olyan környezetbarát komplex szolgáltatást, amiről ügyfelem azt hite, hogy a mai Magyarországon már evidens, hogy létezik.

Az egyedi ajánlat viszont olyan szinten túllépte a megszabott költségvetést, hogy újra kétségbeestem az esemény megvalósíthatóságát illetően. Ezen a ponton már ott tartottam, hogy összehoztam az alvállalkozót az ügyféllel, és hármasban leültünk átbeszélni a főproblémákat és ezek lehetséges megoldásait. Végül nagy nehezen sikerült meggyőznöm a partnert, hogy az alvállalkozók felé legyen lojális, kompromisszumra hajlandó, hiszen már így is mindenki többet tett a tökéletes party létrehozásáért, mint az indokolt lett volna.

Végül elcsitultak a kedélyek, és meggyőződésem, hogy sikerült a lehető legkörnyezettudatosabb rendezvényt összehoznunk. A vendégek és a cég dolgozói is egyaránt jól szórakoztak és a buli ökológiai lábnyoma is a legkisebb maradt.