A barátnőm elhívott vidékre, mert egy rokonának volt az 50. születésnapja. Be is ültünk a kocsiba aznap és útnak indultunk. Odafele az autóban kifaggattam mindenről, hova megyünk, kik lesznek ott. Elmesélte, hogy egy rendezvényházban lesz megtartva az egész buli, ott lesz a vacsora, minden. Lehet majd táncolni is és sok-sok torta is lesz.

Odaérve megláttam egyből a rendezvényházat, ami gyönyörűen fel volt újítva, mesélte is Lilla, hogy tavaly csinálták meg. Majd bementünk és bemutatott egyenként a majdnem 40 embernek, aki ott volt. Az első egy óra el is ment azzal, hogy mindenkinek köszöntem és váltottam pár szót velük.

Majd nekiestünk a levesnek. Nekem nem annyira jött be, mivel gombaleves volt, az pedig nem a kedvencem, de ízletes volt. Ezt követte egy elég rágós szarvas pörkölt. Majd jöttek sorban a sütemények. Azt se tudtam melyiket kóstoljam meg először.

Miután rendesen belaktunk, mindenki ülve maradt, nem tudtunk még táncolni sajnos…

Odaültem mellém egy 55-60 év körüli nő és rákérdezett, hogy mit tudok az ausztriai munkákról. (én minden ilyesmiről itt tájékozódom.) Lilla mesélte neki, hogy én dolgoztam már Ausztriában pincérként, mivel vendéglátós suliba jártam és a német is felsőfokon megy. Így könnyű dolgom volt, hiszen ezen ismeretek birtokában nem okozott gondot az ausztriai munkavállalás.

Kikérdezett, hogy miként és hogyan működött a folyamat. Elmondtam neki, hogy betelefonáltam egy ezzel foglalkozó céghez, majd telefonon keresztül meg is nézték, hogy mennyire megy nekem a német. Nagyjából 5 perc kellett ahhoz, hogy meggyőzzem őket a német nyelvtudásomról. Ezt követően felvázolták a lehetőségeimet. Tudtam jól, hogy milyen költségei vannak egy ilyen ausztriai „kalandnak”. Elmeséltem neki azt is, hogy csak német nyelvtudással lehet biztonságosan belevágni. Nem szabad arra apellálni, hogy majd biztos lesznek ott magyarok, akik tolmácsolnak, meg a szomszéd Mariska is nyelvtudás nélkül ment ki. Nem! Így nem fog működni és ezt a hölgynek is felvázoltam, mert természetesen a német nem megy neki, de már tegnap indulna, és sokat akar keresni…

Őszintén szólva, kicsit zavart ez a mentalitás, mert ő is azon emberek közé tartozik, akik azt hiszik, Ausztriában kolbászból van a kerítés. Sajnos ez nem így van. Ott is dolgozni kell, nem is keveset. De ott legalább nem szúrják ki az ember szemét 100 ezer forinttal, mint itthon ugyebár. Én is amiatt mentem ki dolgozni, mert annyira siralmas és nevetséges munkám és bérem volt felszolgálóként, hogy az valami döbbenet.

Remélem, hogy ez a hölgy megértette, hogy kell a német és nem fog belevágni nyelvtudás nélkül az ausztriai munkába, mert könnyen eshet áldozatul bárminek.